به گزارش بی بدیل پرداز، صادرات شرکتهای دانش بنیان پارسال ۲ هزار و ۵۰۵ میلیون دلار بوده که نسبت به سال پیش از آن، ۱۲۱ درصد رشد داشته است.
به گزارش بی بدیل پرداز به نقل از مهر، مصطفی عرب مدیر عامل شرکت دانش بنیان اعتبارسنجی ارزش آفرین اعتماد در نشست خبری پنجمین گزارش زیست بوم دانش بنیان که امروز در پژوهشکده مطالعات فناوری برگزار گردید، در رابطه با تهیه این گزارش توضیحاتی عرضه داد و اظهار داشت: این گزارش، یک گزارش توصیفی - آماری است که با هدف دستیابی به درک صحیحی از ظرفیت شرکتهای دانش بنیان برای پنجمین سال متوالی مبتنی بر پایگاه داده شرکتهای دانش بنیان و با بهره گیری از ابزارهای پردازش و مصور سازی داده انتشار یافته است.
مدیر عامل این شرکت دانش بنیان همکاران راهبردی برای تهیه این گزارش را معاونت علمی ریاست جمهوری و صندوق نوآوری و شکوفایی عنوان نمود و اظهار داشت: منابع تهیه این گزارش صورت های مالی شرکتهای دانش بنیان، اطلاعات اعتباری صندوق نوآوری و شکوفایی، اطلاعات اعتباری صندوق های پژوهش و فناوری، گزارش های بانک مرکزی، داده های اعتباری بانک ها، گزارش های مرکز آمار ایران و گزارش شاخص جهانی نوآوری بوده است.
این فعال فناور مخاطبین این گزارش را سیاست گذاران و مدیران ارشد حوزه فناوری، مدیران شرکتهای دانش بنیان، سرمایه گذاران و فعالان اقتصادی، محققان و تحلیل گران اقتصاد دانش بنیان و بانکها و نهادهای مالی عرضه دهنده
خدمات به شرکت ها بیان کرد و اضافه کرد: تدوین شاخص هایی برای ارزیابی جایگاه اقتصاد دانش بنیان در کشور، درک شرکتهای دانش بنیان از جایگاه واقعی خود در زیست بوم فناوری، تحلیل کلان زیست بوم فناوری با هدف کمک به مدیران و تصمیم گیران، تبیین وضعیت شرکتهای دانش بنیان به تفکیک استان و دسته های فناوری و صدمه شناسی شرکتهای دانش بنیان به منظور عرضه راهکار برای تدوین مسیر رشد شرکت ها از اهداف تدوین این گزارش محسوب می شود.
عرب در ادامه، انتشار شفاف اطلاعات کلیدی آماری و عملکردی زیست بوم فناوری، ارزیابی عملکرد نهادهای مالی در عرضه خدمات به شرکتها و رتبه بندی شرکتهای دانش بنیان در انواع طبقه بندی ها را از دیگر اهداف تدوین این گزارش نام برد.
مدیر عامل این شرکت دانش بنیان با اشاره به فصول مختلف این گزارش اظهار داشت: این گزارش شامل ۹ فصل است که دو فصل نخست با هدف ترسیم اصویری کلان از زیست بوم دانش بنیان، اطلاعات پایه ای و ضروری برای دک عمیق تر سایر فصول فراهم می آورد. فصل سوم تا پنجم به موضوعات در رابطه با دریافت خدمات مالی اختصاص یافته است. فصل ششم با تمرکز به آمایش سرزمینی به مسئله مهم توزیع جغرافیایی شرکتهای دانش بنیان می پردازد. فصل هفتم به ارزیابی دسته های مختلف فناوری می پردازد. فصل هشتم با ارزیابی عملکرد نظام بانکی، تصویری دقیق از نحوه توزیع خدمات بانکی در زیست بوم نوآوری عرضه می دهد. فصل نهم به تحلیل جایگاه ایران در شاخص جهانی نوآوری اختصاص دارد.
رشد ۲۷ درصدی اشتغال شرکتهای دانش بنیان در سال ۱۴۰۲
وی به عرضه گزارشی از وضعیت شاخصهای کلیدی اقتصاد دانش بنیان در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال قبل پرداخت و اظهار داشت: تعداد شرکتهای دانش بنیان در سال ۱۴۰۲ به ۹ هزار و ۷۳۳ مورد رسیده که نسبت به سال ۱۴۰۲، ۱۸ درصد رشد داشته است. میزان اشتغال شرکتهای دانش بنیان هم در سال ۱۴۰۲ به ۴۰۹ هزار نفر رسیده که نسبت به ۱۴۰۱، ۲۷ درصد رشد را
تجربه کرده است.
میزان درآمد شرکتهای دانش بنیان ۸۷ درصد رشد کرد
عرب میزان درآمد شرکتهای دانش بنیان در سال ۱۴۰۲ را هزار و ۱۴۷ همت (هزار میلیارد تومان) عنوان نمود و اظهار داشت: میزان درآمد شرکت ها در ۱۴۰۲ نسبت به سال قبل، ۸۷ درصد رشد را نشان میدهد. درآمد محصولات دانش بنیا هم در ۱۴۰۲ به ۲۶۳ همت رسیده است و نسبت به ۱۴۰۱ رشد ۶ درصدی داشته است.
سهم شرکتهای دانش بنیان از تولید ناخالص داخلی افزایش یافت
مدیر عامل این شرکت دانش بنیان سهم شرکت ها از تولید ناخالص داخلی در سال ۱۴۰۲ را دو و هشت دهم درصد اعلام نمود و اظهار داشت: سهم شرکتهای دانش بنیان از تولید ناخالص داخلی در ۱۴۰۲ نسبت به ۱۴۰۱، ۴۰ درصد رشد داشته است. همینطور سهم محصولات دانش بنیان از تولید ناخالص داخلی در ۱۴۰۲، ۶۲ دهم درصد رسیده که رشد ۲۲ درصدی نسبت به ۱۴۰۱ را نشان میدهد.
رشد ۱۲۱ درصدی صادرات شرکتهای دانش بنیان در ۱۴۰۲
وی میزان صادرات شرکتهای دانش بنیان در سال ۱۴۰۲ را ۲ هزار و ۵۰۵ میلیون دلار اعلام نمود و اضافه کرد: حجم صادرات شرکتهای دانش بنیان نسبت به سال ۱۴۰۱، ۱۲۱ درصد رشد داشته است. این در حالیست که میزان صادرات محصولات دانش بنیان در سال ۱۴۰۲، ۴۵۱ میلیون دلار بوده و نسبت به سال قبل نه تنها رشد نداشته بلکه به منفی یک درصد رسیده است.
صندوق نوآوری و شکوفایی در سال ۱۴۰۲، ۹ همت به شرکت ها وام داد
عرب همینطور میزان وام صندوق نوآوری و شکوفایی به شرکت ها در سال ۱۴۰۲ را ۹ همت عنوان نمود و اظهار داشت: میزان اعطای وام صندوق نواوری نسبت به سال ۱۴۰۱، ۳۴ درصد رشد داشته است. همینطور میزان اعطای وام صندوق های پژوهش و فناوری در سال ۱۴۰۲، یک و نیم همت بوده که نسبت به سال ۱۴۰۱، ۲۵ درصد رشد را نشان میدهد.
در ادامه نشست دکتر روح الله ابوجعفری، عضو هیات علمی پژوهشکده مطالعات فناوری و مسئول اندیشکده توسعه زیست بوم کسب وکارهای فناوری های مالی، با اشاره به این که این پژوهشکده یکی از نهادهای وابسته به ریاست جمهوری است، اظهار داشت: وظیفه ما انجام مطالعات راهبردی در حوزه توسعه فناوری در کشور است.
تشکیل گروه تخصصی اقتصاد دانش بنیان در پژوهشکده مطالعات فناوری
ابوجعفری از تشکیل گروه تخصصی اقتصاد دانش بنیان در پژوهشکده اطلاع داد و اضافه کرد: این گروه به حل مسایل کلان کشور و پیشبرد اهداف توسعه اقتصادی کمک می نماید.
وی تاکید کرد: از سال ۱۳۹۵، یکی از دغدغه های اصلی این گروه، فراهم آوردن خروجی های لازم از اقتصاد دانش بنیان برای تحولات اقتصادی کشور بوده است. این تحولات شامل تغییر در ساختار اقتصادی، افزایش اشتغال فارغ التحصیلان و حل مسایل کلان جامعه است.
وی در ادامه به راهبردهای توسعه اقتصاد دانش بنیان اشاره نمود و اظهار داشت: یکی از راهبردهای اصلی ما، کمک به توسعه نظام آماری در این حوزه می باشد. برای سیاستگذاری های صحیح، به سه نوع ارزیابی نیاز داریم: ارزیابی پیشینی، ارزیابی حین فرآیند اجرای سیاست و ارزیابی پسینی. بعنوان مثال، در برنامه های توسعه ای کشور، بعد از پایان هر برنامه، میزان تحقق اهداف آن بررسی می شود. در حوزه اقتصاد دانش بنیان نیز، برنامه های مختلفی توسط معاونت علمی، وزارت علوم و شورای عالی انقلاب فرهنگی تدوین شده است. در این راستا، شاخص هایی در نقشه جامع علمی کشور تعریف شده است، اما متاسفانه بستری که بتواند داده ها را به شکل مستقل جمع آوری، پالایش و گزارش کند، وجود نداشت.
ابوجعفری همینطور به اهمیت استقلال گزارش ها اشاره نمود و بیان داشت: گزارش ها باید به شکلی تهیه شوند که نقاط ضعف و قوت به شکل شفاف بیان شوند.
وی از طراحی یک ساختار جدید با همکاری سهامداران حوزه اقتصاد دانش بنیان اطلاع داد و اظهار داشت: این ساختار در چارچوب یک شرکت مستقل شکل گرفته که وظایف اصلی آن شامل تهیه گزارش های تخصصی، انجام اعتبارسنجی ها و عرضه خدمات
مشاوره ای در حوزه سرمایه گذاری است. گزارش زیست بوم دانش بنیان، سه گروه اصلی از مخاطبان را هدف قرار داده است؛ نخست نهادها و دستگاههای دولتی و حاکمیتی، همچون مجلس شورای اسلامی، کمیسیون
آموزش و تحقیقات، و شورای عالی انقلاب فرهنگی. دوم رسانه ها، که می توانند از این گزارش بعنوان ابزاری برای نظارت و شفاف سازی کارهای در رابطه با توسعه اقتصاد دانش بنیان بهره گیرند و شرکتهای بزرگ و فعال در قسمت خصوصی، که به دنبال سرمایه گذاری در توسعه زنجیره های ارزش خود هستند.
ارائه اطلاعات دقیق در رابطه با ظرفیتهای موجود در شرکتهای دانش بنیان عضو هیات علمی پژوهشکده مطالعات فناوری با اشاره به این که یکی از نکات مهم در این گزارش، عرضه اطلاعات در رابطه با ظرفیتهای موجود در شرکتهای دانش بنیان است، اضافه کرد: در شرایطی که کشور با تحریم های اقتصادی رو به رو است، خیلی از شرکت ها، بخصوص شرکتهای مادر، برای ادامه حیات خود به تأمین قطعات، مواد اولیه و تجهیزات پیشرفته نیاز دارند. گزارش سالانه زیست بوم دانش بنیان می تواند به شناسایی ظرفیتهای موجود در شرکتهای دانش بنیان کمک نماید و فرصت های سرمایه گذاری را برای بخش خصوصی شفاف تر کند.
گزارش زیست بوم دانش بنیان نمونه ای از تجربه حکمرانی داده محور وی ضمن تأکید بر این که این گزارش نمونه ای از تجربه حکمرانی داده محور است، بیان نمود: به جرأت میتوان اظهار داشت که چنین گزارش جامعی در هیچ یک از بخش های اقتصادی کشور وجود ندارد. این گزارش، که در ابتدا تنها ۲۰ تا ۳۰ صفحه بود، حالا به بیشتر از ۱۲۰ صفحه رسیده است و شامل داده های دقیق و قابل اعتماد در سطح کلان و خرد است. این نظام آماری، مانند چراغی در تاریکی، به شفاف سازی فضا کمک کرده و امکان حکمرانی با چشم های باز را فراهم می آورد. امیدواریم این گزارش بتواند به سیاست گذاران و سرمایه گذاران کمک نماید تا تصمیمات بهتری در حوزه توسعه اقتصاد دانش بنیان اتخاذ کنند.