بی بدیل پرداز: یک شرکت دانش بنیان ایرانی برای نخستین بار در کشور موفق به تولید هلمت (کلاه فرم دهی سر نوزاد) چاپ سه بعدی برای درمان لهیدگی جمجمه نوزادان شد.
به گزارش بی بدیل پرداز به نقل از معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، شرکت دانش بنیان توسعه فناوری سلامت آبتین پارس با هدف تولید محصولات اختصاصی مهندسی پزشکی و روباتیک توسط تعدادی از فارغ التحصیلان دانشگاه های تهران تاسیس شد. از مهم ترین کارهای شرکت می توان به تولید محصولات اختصاصی برحسب نیاز صنایع اشاره نمود.
محمد سینا بروجردی، مدیرعامل این شرکت دانش بنیان درباب تولیدات این شرکت اظهار داشت: انواع سیستم های بومی نظیر
دستگاه های تولید کفی طبی از تولیدات این شرکت شمرده می شود که درحال رقابت با بازار خارجی است. محصولات اختصاصی بیمار نظیر «کرانیال هلمت» نیز یکی دیگر از محصولات درحال توسعه شرکت است که شیوه جدید در درمان نوزادان دچار لهیدگی جمجمه محسوب می شود. این محصولات برحسب نیاز هر بیمار و با توجه شرایط آنها تولید و بصورت اختصاصی به کار برده می شود.
وی در توضیح کاربست محصول هلمت چاپ سه بعدی برای درمان لهیدگی جمجمه نوزادان اضافه کرد: خیلی از خردسالان در بدو تولد به دلیلهای ژنتیکی یا محیطی گرفتار لهیدگی جمجمه یا هیدروسفالی می شوند. در روش سنتی درمان این عارضه از سر نوزاد بوسیله قالب های نگاتیو قالب گیری صورت می گیرد. در روش جدید اما با پردازش تصاویر سه بعدی از جمجمه بیمار مدلی سه بعدی تهیه شده و سپس با بهره گیری از طراحی دیجیتال یک جمجمه
استاندارد برای بیمار تولید می شود.
بروجردی افزود: پس از ایجاد یک طراحی سه بعدی، این هلمت بوسیله چاپ سه بعدی تولید شده و در طول مدت دو ماه جمجمه نوزاد به حالت طبیعی باز می گردد.
وی درباب مزیت استفاده از این تکنیک جدید اظهار داشت: دقت کار در این شیوه بسیار بالاتر از شیوه های سنتی است و عدم لطمه به کودک را به همراه دارد. از طرف دیگر برخی بیماران هیدروسفالی به سبب استفاده از شنت مغزی و بیرون زدگی حاد جمجمه فقط با این تکنیک قادر به درمان اصولی و صحیح هستند.
به گفته او، در این تکنیک بصورت خیلی دقیق و محاسبه شده بوسیله طراحی سه بعدی لایه لایه جمجمه جدید مطابق با اصول درمان طراحی می شود که همین مورد کنترل در رشد جمجمه را بسیار بالاتر از شیوه سنتی پیش می برد. پس از شبیه سازی های انجام شده، بوسیله پرینتر سه بعدی، یک هلمت دو تیکه که قابلیت تنظیم فشار دارد، تولید می شود. این هلمت با پروتکل مشخصی بر روی سر نوزاد قرار گرفته و جلوی رشد نقاط مشخصی از جمجمه را می گیرد و برخی نقاط دیگر را برای رشد آزاد می گذارد.
مدیرعامل این شرکت دانش بنیان درباره ی ظرفیت تولید این شرکت در تولید هلمت چاپ سه بعدی برای درمان لهیدگی جمجمه نوزادان اشاره کرد: آمار رسمی و دقیقی درباب تعداد مبتلایان به این مساله (لهیدگی جمجمه نوزادان) در کشور وجود ندارد و یکی از چالش های ما در این زمینه همین مشخص نبودن آمار است.
وی افزود: طبق پیگیری های انجام شده از نهادهای بیمارستانی سالانه بین سه تا چهار هزار کودک در داخل کشور با این وضعیت به دنیا می آیند و ما دسترسی کاملی به اینها نداریم چونکه بسیاری از این افراد از مناطق محروم هستند. از این سه هزار نفر ما حدودا ظرفیت درمان ۱۰ درصد از این جمعیت (چیزی حدود ۳۰۰ نفر) را داریم.
بروجردی اشاره کرد: این محصول (هلمت چاپ سه بعدی برای درمان لهیدگی جمجمه نوزادان) از ظرفیت صاداراتی بالایی برخوردارست چونکه برخی کشورها خصوصاً کشورهای آفریقایی با این مساله بسیار درگیر هستند. از ین جهت، صادرات این محصول به کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس را در برنامه کاری خود داشتیم که چون همزمان با اپیدیمی کرونا شد، عملی نشد.
منبع: بی بدیل پرداز