به گزارش بی بدیل پرداز، محقق ایرانی دانشگاه پنسیلوانیا و همکارانش با استفاده از نانو ذرات و لیزر، سلاحی برای از بین بردن بیوفیلم ها و باکتری های دندان و جلوگیری از زخم های دهانی ساختند.
به گزارش بی بدیل پرداز به نقل از مهر، بیوفیلم ها، ساختارهایی هستند که در آنها، باکتری ها پنهان می شوند تا از گزند دارو و عوامل آنتی باکتریال مصون بمانند و اخیرا مریم حاج فتحعلیان و همکارانش در دانشگاه پنسیلوانیا با استفاده از نانوذرات و لیزر، ابزاری برای از بین بردن بیوفیلم ها عرضه کردند.
یافته های اخیر این محققان نشان داده است که ترکیب نور لیزر و نانوذرات طلا پوشیده از نوعی قند می تواند به سرعت، تجمع باکتریایی معروف به بیوفیلم را از بین ببرد. این نابودسازی بیوفیلم ها که سبب پوسیدگی دندان و آلوده شدن زخم ها می شود، بدون احتیاج به آنتی بیوتیک صورت می گیرد. این گروه یافته های خویش را روی موش ها مورد آزمایش قرار داده اند.
این گروه نشان داد که این روش مؤثرتر از مواد ضدعفونی کننده و آنتی باکتریال برای از بین بردن بیوفیلم ها عمل می کند. در حالیکه پوسیدگی دندان تقریبا نیمی از مردم جهان را تحت تاثیر قرار داده، زخم های دهان هم بعنوان یکی از اشکالات رایج در جهان قلمداد می شود.
مفهوم بیوفیلم به جمعیتی از باکتری ها اطلاق می شود که با ترشح یک ماده چسب مانند، سپری در اطراف خود ایجاد می کنند تا در مقابل عوامل ضدباکتری مقاومت کنند. بیوفیلم ها در بدن انسان مشکل آفرین بوده و برای زخم ها یک تهدید جدی هستند به صورتی که روند بهبود را به تأخیر می اندازند. با استفاده از این پلتفرم، می توانید بیوفیلم ها را بدون احتیاج به آنتی بیوتیک از بین برد. همینطور این روش به بیمارانی که به آنتی بیوتیک حساسیت دارند کمک شایانی می کند.
مریم حاج فتحعلیان و همکارانش با محصور کردن کره های طلا در قفس های مولکولی ابزاری ساختند که می تواند برای از بین بردن بیوفیلم ها استفاده گردد. روی سطح این قفس مولکولی، محققان دکستران قرار دادند که یک نوع قند است که معمولا در ساختار بیوفیلم ها به کار می رود. با این پوشش قندی، میتوان اطمینان حاصل کرد که این ساختار مولکولی به بیوفیلم متصل می شود. تابش لیزر به نانوذرات سبب درخشش آنها شده و همینطور بخشی از این نور به گرما تبدیل می شود که با استفاده از روش فتوترمال میتوان بیوفیلم ها را از بین برد.
طلا یک ماده ایده آل برای درمان فوتوترمال است، هم به این علت که به سادگی نور را به گرما تبدیل می کند و هم اینکه غیرسمی است.
محققان نانوذرات فوتوترمال خویش را بر روی دندان و زخم موش ها آزمایش کردند که نتایج امیدوارکننده ای به دست آمد. لیزر مادون قرمز باعث از بین بردن تمام پلاکت های باکتریایی شد.
منبع: bibadil.org