به گزارش بی بدیل پرداز، کشاورزی مدرن در ایران به همت دانش بنیان ها پای درمسیر بلوغ و خودکفایی گذاشته تاجایی که مقرر است برخی فناوری ها مثل سامانه هوشمند برخط پایش و مدیریت آب و خاک ونهال میوه به ارمنستان صادر شود.
به گزارش بی بدیل پرداز به نقل از مهر، صنعت کشاورزی در دنیا به یک تکنولوژی مهم و استراتژیک تبدیل گشته و باتوجه به منابع محدود آبی، نفوذ دانش در این صنعت مهم و حیاتی و آمیختن آن با تکنولوژی های روز و همینطور عبور از سیستم سنتی، امروز به یک مبحث پراهمیت در کشور ما بدل شده است. کشاورزی مدرن تولید محصولات پربازده و باکیفیت بهتر را به همراه دارد و در این راه شرکتهای دانش بنیان، محققان و فناوران ایرانی با عرضه تکنولوژیهای جدید کوشیده اند با روش های کم هزینه تر و البته مهندسی دقیق تر به گستره امنیت و سلامت غذا کمک کنند.
به طور مثال باتوجه به بحران آب در کشور ما و هدررفت بالای آب در کارهای کشاورزی، مدرنیزاسیون و به کار بردن روش های نوین می تواند میزان آب مصرفی در این زمینه را تا میزان قابل قبولی کم کند. این شیوه نوین از کشاورزی باعث افزایش درآمد مصرف کننده شده و در واقع از عوامل اصلی رشد اقتصادی در کشورهای پیشرفته و درحال توسعه شمرده می شود و همین مبحث اهمیت تزریق فناوری های نو به حوزه کشاورزی را بیشتر از پیش ثابت می کند.
هفته گذشته همزمان با حضور یک هیات تجاری ارمنستان در ایران، صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری برای معرفی دستاوردها و توانمندی های شرکتهای دانش بنیان حوزه کشاورزی نمایشگاه یک روزه ای را با حضور ۲۵ شرکت برگزار کرد که مذاکرات انجام شده در نهایت منجر به امضای چندین تفاهم نامه همکاری شد. طراحی سیستم ماهواره ای تصحیح اراضی کشاورزی، تولید کودهای زیستی و ارگانیک با خاصیت حاصلخیزی خاک و کنترل قارچ های بیماری زا، تولید نهال درختان میوه مناطق معتدل با استانداردهای روز اروپا، طراحی یک پلت فرم آبیاری
هوشمند با متد اینترنت اشیا و طراحی سامانه مدیریت کشاورزی با قابلیت سنجش ازراه دور تنها بخشی از دستاوردهای دانش بنیان ها برای یک کشاورزی مدرن ایرانی تمام عیار است که مشروح آن در نوشتار زیر آمده است؛
طراحی ۳ سامانه هوشمند برای مدیریت کشاورزی، آب و محیط زیست یک شرکت دانش بنیان مستقر در دانشگاه صنعتی شریف که در حوزه هوش مصنوعی و پردازش تصویر فعالیت می کند، بزرگترین تولید کننده سامانه های هوش مصنوعی بوده و هم اکنون مجری پایش های هوافضاپایه در محیط زیست، کشاورزی، آب و صنعت است. مصطفی جعفری مدیر عامل این شرکت دانش بنیان به خبرنگار مهر اظهار داشت: این شرکت از سال ۹۰ آغاز به کار کرده اما از سال ۹۷ توانست دانش بنیان شود و هم اکنون ۳ محصول دانش بنیان شامل سامانه «دستیار هوشمند مدیریت کشاورزی»، «سامانه دستیار هوشمند مدیریت محیط زیست» و «سامانه دستیار هوشمند مدیریت منابع آب» کشور دارد.
وی با اشاره به حضور متخصصان هوش مصنوعی، فناوری اطلاعات، برق، سنجش از دور و متخصصان حوزه آب، کشاورزی و محیط زیست در این شرکت اظهار داشت: مدیریت بهره وری آب در کشاورزی و کاربری اراضی در سطح حوضه آبریز فرایندی است که این شرکت طراحی نموده است. این فرآیند فناوری های هوافضا پایه مبتنی بر پلت فرم های داخلی مصرف آب کشاورزی نسبت به ماده خشک را محاسبه و ضریب بهره وری را تعیین می کند.
این فعال فناور اشاره کرد: در حوزه کشاورزی، دیتا و تصاویری که توسط ماهواره ها، پهپادها و همینطور هواپیماهای فوق سبک ثبت می شود در سامانه دستیار هوشمند مدیریت کشاورزی قرار می گیرد و تحلیل الگوی کشت و تغییراتی که در اراضی کشاورزی و تالابی اتفاق افتاده را در اختیار مدیران مربوطه قرار می دهد.
تصویربرداری هوایی و پایش ۲۰ ساله تالاب ها مدیر عامل این شرکت دانش بنیان با اشاره به همکاری با وزارت راه و شهرسازی، وزارت جهادکشاورزی، سازمان محیط زیست و وزارت نفت اظهار داشت: برای وزارت جهادکشاورزی پروژه هایی مثل تصویربرداری هوایی و تهیه نقشه آزادراهی راه ها انجام شده است. همینطور برای سازمان حفاظت محیط زیست، پایش ۲۰ ساله تالاب ها را انجام داده ایم و از بیشتر از ۲ میلیون هکتار تصویربرداری و پایش انجام شده است. از آن سو یک سامانه برخط در اختیارشان گذاشته شده که به صورت ماهیانه تغییرات فصلی تالاب ها مثل کم شدن سطح آب و علت آنرا تحلیل و در اختیار کارفرما قرار می دهد.
اندازه گیری سطح زیرکشت برنج در ۲ استان با سامانه مبتنی بر هوش مصنوعی جعفری یکی دیگر از پروژه های انجام شده برای وزارت جهادکشاورزی را اندازه گیری سطح زیرکشت برنج در ۲ استان گیلان و مازندران عنوان نمود و اظهار داشت: ما توانستیم گزارش مورد نیاز در رابطه با سطح زیرکشت در این دو استان و این که احتیاج به واردات برنج را به صورت دیتا و تصویر در اختیار این وزارت خانه قرار دهیم. شرکتهای مشابه دیگری در این زمینه فعالیت دارند ولی برتری شرکت ما نسبت به سایرین، نیازسنجی است و این که ارگان های دولتی طرف قرارداد ما هستند.
متخصصان و فناوران در یک شرکت دانش بنیان همینطور موفق به طراحی و تولید یک سیستم مدرن کشاورزی با عنوان «سیستم ماهواره ای تصحیح اراضی کشاورزی» شده اند. این سیستم بر روی انواع ماشین های کشاورزی و راهسازی نصب می شود و مجهز به کانکتورهای نظامی و مقاوم در مقابل نفوذ آب و گرد و غبار است.
سیستم ماهواره ای تصحیح اراضی کشاورزی طراحی شد / صادرات به ۱۰ کشور محمدجواد گلستانی مدیر فروش و بازاریابی در رابطه با خصوصیت های این سیستم نوین کشاورزی به مهر توضیح داد و اظهار داشت: سیستم ماهواره ای تصحیح اراضی کشاورزی در مقابل نفوذ آب و گرد و خاک و هوای گرم مقاوم بوده و مجهز به کنترل دستی (آپشن) است. این سیستم همینطور برنامه کاربردی و اختصاصی
تلفن همراه برای تنظیمات دارد و دامنه وسیعی از پروتکلهای ارتباطی همچون Ethernet، بلوتوث، Wi - Fi، و رادیو Intrgrated & GSM را پوشش می دهد.
وی با اشاره به این که بین کشورهای تولید کننده این نوع محصول رتبه سوم را داریم، اظهار داشت: در داخل کشور ۸۰-۹۰ درصد کشاورزان از این سیستم برای تصحیح اراضی استفاده می نمایند و توانسته ایم با حضور در نمایشگاه های خارجی و معرفی محصول به بیشتر از ۱۰ کشور مثل اسپانیا، ایتالیا، برزیل، سودان، مصر، هند، پاکستان و … صادرات داشته باشیم.
گلستانی ضمن بیان این مطلب که نخستین شرکتی هستیم که نه تنها در ایران بلکه در خاورمیانه این نوع محصول را تولید می نماییم، اظهار داشت: اصلی ترین مزیت استفاده از این
دستگاه کاهش مصرف آب است و باتوجه به شرایط بحرانی آب در کشور، این سیستم کمک می نماید که مصرف آب در قسمت کشاورزی تا ۵۰ درصد کم شود.
یکی دیگر از شرکتهای دانش بنیان در زمینه اتوماسیون، هوشمندسازی و همینطور توسعه فناوری در زمینه (آبخیزداری، مدیریت منابع آب و خاک و تولیدات کشاورزی) فعالیت می کند. این شرکت، سامانه جامعی را طراحی نموده که در مزرعه، باغ و گلخانه نصب می شود و رطوبت خاک و سطح آب استخر را اندازه گیری می کند.
سامانه ای برای مدیریت کشاورزی با قابلیت سنجش از طریق دور سید مجتبی حیدریان مدیر مسئول این شرکت دانش بنیان در گفت و گویی که با مهر داشت، به جزییاتی از این سامانه اشاره نمود و اظهار داشت: ما محصول خودمان را در چارچوب تابلوهای برق طراحی می کنیم؛ همینطور در بحث اجرا، مزرعه، باغ و گلخانه را بررسی و به صورت پروژه تعریف می نماییم و پنل مدیریتی را در اختیار کاربران (مشتریان) قرار می دهیم.
کاهش مصرف آب در کارهای کشاورزی تا ۳۰ درصد وی اضافه کرد: متخصصان این شرکت همینطور مبادرت به طراحی اپلیکیشنی تحت عنوان «باغیار» کرده اند که با بهره گیری از آن کاربران می توانند در هر کجای ایران که هستند، باغ و مزرعه کشاورزی خویش را مدیریت کنند. به صورت مثال میتوان برنامه آبیاری روزانه، هفتگی و ماهانه را در این اپلیکیشن تنظیم کرد و در هر زمان که به دستگاه دستور داده شود، عملیات آبیاری برپایه نیاز واقعی گیاه صورت خواهد گرفت.
این فعال فناور در رابطه با هزینه ارائه
خدمات هم توضیح داد و اظهار داشت: هزینه ارائه خدمات ما به ازای هر هکتار ۶ تا ۱۲ میلیون تومان است. هم اکنون تنها شرکتی هستیم که به صورت جامع، کشاورزی هوشمند را به این شکل انجام می دهیم. همینطور توانسته ایم بحث پهپادی و سنجش ازراه دور و ماهواره ای را به این سامانه اضافه نماییم و نتایج استفاده از این سامانه نشان میدهد که مصرف آب در کارهای کشاورزی ۳۰ درصد کاهش داشته است.
یک شرکت دانش بنیان با فرمولاسیون متعادل و متفاوت از کودهای مشابه در بازار به منظور بهینه سازی مصرف کود، سم و کاهش هزینه های کشت و کار و همینطور تولید محصولات کشاورزی ارگانیک، مبادرت به تولید کودها و مکمل های رشد کرده است که در صورت استفاده صحیح از این محصولات، عملکرد محصولات کشاورزی را حداقل ۳۰ درصد می افزاید.
نقش دانش بنیان ها در کشاورزی پایدار / تولید ۵ نوع کود زیستی و ارگانیک رودگری کارشناس شرکت فعال در حوزه کشاورزی در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به این که این شرکت تولید کننده انواع کودهای زیستی و خانگی بوده که با تأمین نیازهای مصرف کننده نقش به سزایی در توسعه پایدار بخش کشاورزی دارد، اظهار داشت: این شرکت بر مبنای برنامه چشم انداز ۲۰ ساله خود در قسمت کودهای زیستی، آلی و ارگانیک و در جهت توسعه کشاورزی پایدار و ایجاد امنیت و سلامت غذایی جامعه، همواره خویش را متعهد به تولید و عرضه مستقیم محصولات سالم و
استاندارد دانسته و با فرهنگ سازی و تشویق کشاورزان نسبت به کاهش مصرف کودهای شیمیایی و جایگزین نمودن متناسب آنها با کودهای زیستی و ارگانیک، با تمام توان می کوشد تا در این حوزه به یکی از موفق ترین کانون های عرضه تولیدات سالم و قابل اعتماد کشور بدل شود.
این فعال فناور با اشاره به این که کودها و محرک های رشد ساخته شده در این شرکت سهم ویژه ای در کشاورزی پایدار دارند، اظهار داشت: مقرون به صرفه بودن، محافظت از ریشه و تقویت آن، افزایش تحمل گیاه نسبت به تنش های محیطی، افزایش مقدار هوموس بافت خاک و حاصلخیزی خاک، کنترل قارچ های بیماری زا و بهبود رشد گیاه و سبزینگی آن از مزیت های استفاده از این محصولات محسوب می شود.
وی با اعلان اینکه شرکت ما مبادرت به تولید ۵ نوع کود می کند، به تشریح خصوصیت های آن پرداخت و اظهار داشت: یک نوع از این کودها (کود دکتر بایو آر)، باعث استقرار باکتری های مفید در اطراف ریشه می کند و بهبود حاصلخیزی خاک، بهبود جذب عناصر ریزمغذی، افزایش مقاومت گیاه به تنش های غیرزنده (شوری و خشکی) و زنده (آفات و بیماریهای خاکزی مانند بوته میری) را به دنبال دارد.
رودگری با اعلان اینکه کود نوع (دکتر بایو پی) علاوه بر کمک به جذب فسفر و سایر عناصر نامحلول، نقش موثری در حاصلخیزی خاک، ریشه زایی و بهبود رشد گیاه دارد، اظهار داشت: کود-سم (دکتر بایو تریکو) هم اثرات قارچ کشی و قابلیت زنده مانی بالایی دارد که به سرعت در خاک تکثیر می شود و یک سد محافظتی در کنار ریشه به وجود می آورد که گیاه را نسبت به بیماریهای قارچی (بوته میری، پوسیدگی ریشه و …) مقاوم می سازد.
طراحی یک پلت فرم آبیاری هوشمند با روش اینترنت اشیا مهندسان و متخصصان مجرب در علم مکاترونیک و رباتیک در یک شرکت فنی و مهندسی یک «سیستم آبیاری هوشمند» را طراحی نموده اند که این سیستم، یک پلت فرم آبیاری هوشمند برپایه متد اینترنت اشیا برای مدیریت آبیاری فضاهای بزرگ شهری و کشاورزی بوده که شامل یک سری تجهیزات سخت افزاری و یک سامانه نرم افزاری مرکزی تحت وب است.
کاهش مصرف آب، کاهش هزینه ها، ایجاد یک شبکه هوشمند آبیاری مبتنی بر IOT، قابلیت مدیریت و مانیتورینگ مجموعه آبیاری ازراه دور، اطمینان از عملکرد و پایداری بالا و قابلیت اتصال به انوع مختلف سنسورها از خصوصیات این محصول محسوب می شود. این دستگاه دارای ماژول مبدل ولتاژ، برد کنترلر مرکزی، ماژول کنترل شارژ باتری و ترمینال های خروجی بوده و قابلیت کنترل ۱۰ هزار ایستگاه هوشمند را دارد.
با استفاده از این دستگاه کاربران، امکان دریافت گزارش کامل آبیاری و داده های دریافتی سنسورها و همینطور تشخیص خرابی پمپ را دارند. محاسبه و گزارش میزان مصرف آب، مانیتورینگ مجموعه آبیاری ازراه دور، تشخیص نشتی و ترکیدگی در زمان های غیرآبیاری و ارسال پیام اخطار از دیگر قابلیت های این سیستم آبیاری هوشمند محسوب می شود.
کاهش ریسک تجارت میوه و سبزی با محصولات دانش بنیان یکی دیگر از شرکتهای دانش بنیان فعال در حوزه کشاورزی توانسته است با تولید و تأمین کلیه مواد و ادوات افزایش ماندگاری میوه و سبزی سبب کاهش ریسک تجارت میوه و سبزی شود. علیرضا اسماعیلی کارشناس فروش شرکت دانش بنیان دانش میوه با اشاره به این که این شرکت با سرمایه گذاری در تحقیق و توسعه و تجاری سازی فناوری های بعد از برداشت میوه و سبزی، دانش بنیان ترین واحد خصوصی در فناوری های بعد از برداشت در خاورمیانه شمرده می شود، به خبرنگار مهر اظهار داشت: «واکس های پوشاننده میوه» یکی از محصولات این شرکت بشمار می رود که منجر به افزایش طول عمر میوه برای صادرات آن می شود.
وی اضافه کرد: یکی دیگر از محصولات شرکت، «سیستم های نانویی جذب اتیلن» است؛ در واقع گاز اتیلن هورمونی است که از سطح میوه ساتع و سبب رسیدگی میوه می شود که این مواد نانو با جذب این گاز، رسیدگی میوه را کنترل و از فساد آن جلوگیری می کند. این سیستم قبل از این از کشور اسپانیا با قیمت بالاتر به کشور وارد می شد اما هم اکنون نمونه داخلی آن با یک بیستم قیمت، در بازار قابل دسترس است.
اسماعیلی راه اندازی سردخانه های کنترل اتمسفر، طراحی و نصب خطوط شست وشو، درجه بندی و بسته بندی میوه و سبزیجات، راه اندازی انبارهای هوشمند برای نگهداری مرکبات و سیب زمینی، راه اندازی اتاق های رنگ آوری موز، تحقیق و توسعه در زمینه های نانو-بیوتکنولوژی، هوشمندسازی و فیزیولوژی بعد از برداشت میوه و سبزی و راه اندازی لابراتوار های کنترل کیفی مواد غذایی را از دیگر کارهای این شرکت در حوزه کشاورزی و امنیت غذایی برشمرد.
تولید نهال درختان میوه مناطق معتدل با استانداردهای روز اروپا یک شرکت زیست فناوری برای کشاورزی مدرن از پایه های رویشی در باغبانی کشور بهره برده است؛ در این روش نهال ها بعد از تولید پایه های رویشی حاصل از کشت بافت در لابراتوار و طی مراحل اولیه رشد در گلخانه، عمل پیوندزنی درون گلدان و داخل گلخانه به انجام می رسد و نیازی به انتقال گیاه به مزرعه نیست. بعد از گذشت ۳ تا ۴ ماه که بخش پیوندی رشد کرده و به ارتفاعی حدود ۱ تا ۲ و نیم متر می رسد، نهال همراه با گلدان خود به باغ منتقل شده و هیچ ریشه ای از گیاه جدا نمی شود و در واقع هیچ صدمه ای به ریشه وارد نخواهد شد. پس از انتقال نهال به مزرعه و کشت آن در زمین، گیاه به سرعت رشد کرده و ارتفاع خویش را به اندازه گیاهی که به روش سنتی ساخته شده بود می رساند.
این شرکت توانسته است با هدف تولید انواع پایه های رویشی و نهال درختان میوه مناطق معتدله طبق استانداردهای روز اروپا، مبادرت به تولید پایه محصولاتی چون شلیل، زردآلو، رزبری، گلابی، انگور، عناب، بادام و گیلاس و آلبالو کند.
صادرات محصولات ۸ شرکت به ارمنستان / امضای تفاهم نامه به ارزش ۶ میلیون دلار به گزارش بی بدیل پرداز به نقل از مهر، در جریان سفر هیات تجاری و فناوری ارمنستان به ایران، آنها از توانمندی ها و امکانات تولیدی شرکتهای دانش بنیان ایرانی در حوزه کشاورزی بازدید کرده و مذاکرات فشرده ای را با طرف های تجاری ایران انجام داده اند. این مذاکرات در نهایت منجر به امضای تفاهم نامه های همکاری میان ۸ شرکت دانش بنیان ایرانی با تجار ارمنستانی به ارزش ۶ میلیون دلار شد.
بر این اساس مقرر شد این ۸ شرکت با محصولات خود همچون «نهال میوه»، «کمباین و سایر ماشین آلات کشاورزی»، «تجهیز گلخانه با سامانه هوشمند برخط پایش و مدیریت آب و خاک»، «بذر مینی تیوبر سیب زمینی»، «کودهای کشاورزی»، «بذر صیفی جات و چغندرقند» و «سموم کشاورزی» وارد همکاری با تجار ارمنستانی برای حضور در بازار این کشور شوند.
یکی دیگر از تفاهم نامه، تفاهم نامه سه جانبه میان اتحادیه کشاورزی ارمنستان، شرکت مرکز جهانی نوآوری ارمنستان و صندوق پشتیبانی از توسعه پژوهش و فناوری در قسمت کشاورزی بود که برپایه آن، این صندوق به شرکتهای دانش بنیان حوزه کشاورزی برای حضور در بازار ارمنستان خدمات مالی ارائه می کند.
معاون علمی وعده داد؛ کمک به شکل گیری شرکتهای پیشتاز و پیشران در حوزه کشاورزی با وجود فعالیت ۹ هزار شرکت دانش بنیان در کشور، تنها تعداد کمی از آنها (حدود ۵۰۰ شرکت) در حوزه فناوری زیستی، کشاورزی و صنایع غذایی مشغول به فعالیت هستند؛ در همین رابطه روح الله دهقانی معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور چندی قبل حوزه کشاورزی و غذا را حوزه ای مهم، اشتغال زا و ارزش آفرین عنوان نمود که کمتر به آن توجه شده است.
او در عین حال از برنامه ریزی معاونت برای توسعه اقتصاد فناورانه حوزه کشاورزی و کمک به شکل گیری شرکتهای پیشتاز و پیشران این حوزه اطلاع داد و تصریح کرد که ورود شرکتهای دانش بنیان و فناور زمینه ساز اقتصادی تر شدن این عرصه در عین رفع وابستگی ها می شود.